بهداشت ورزشی عبارت است از برخوردی اصولی مهم جهت پیشگیری، درمان و توانبخشی صدمات ورزشی؛ با رعایت اصول بهداشت ورزشی، استعداد ورزشکار به آسیبها کاهش مییابد و در نتیجه هم در وقت و هزینهای که صرف درمان ورزشکار آسیبدیده میشود صرفهجوئی خواهد شد و هم کارایی ورزشکار دچار تغییر نمیشود.
رعایت بهداشت ورزشی، پیشرفت پرورش و تامین سلامت ورزشکاران میباشد و شامل سلامت جسمی، فکری، اجتماعی و روانی است.
اما مهمترین دستوالعمل های بهداشتی برای ورزش در زمان شیوع کووید-۱۹ شامل: شستشوی مرتب دستها با آب و صابون، ضد عفونی کردن تجهیزات ورزشی و سطوح بر طبق پروتکل های استاندارد، حتی الامکان ورزش کردن در خانه یا فضای باز با رعایت فاصله ۱ تا ۲ متری از افراد، تهویه مناسب در باشگاه ها و همچنین پوشیدن ماسک هنگام ورزش برای مواجهه کمتر می باشد.
در کنار موارد ذکر شده رعایت یکسری موارد دیگر نیز الزامی است که باید ورزشکاران حتما رعایت کنند:
- پس از ورزش حتما با آب گرم دوش بگیرید.
- سعی کنید پس از تمرین و بازی، لباسهای ورزشی خود را شسته و زیر نور آفتاب خشک کنید.
- لباسهای ورزشی آغشته به عرق بدن، محیط مناسبی برای رشد قارچ های بیماری زایی است که در صورت عدم شستشوی آن ها میتوانند انسان را مبتلا نمایند.
- بهتر است فاصله غذا خوردن تا شروع تمرینات ورزشی، کمتر از ۳ ساعت نباشد تا هضم و جذب مواد غذایی به خوبی انجام گرفته و خون به مقدار کافی در دسترس ماهیچهها باشد.
- نیم ساعت قبل از تمرین و یک ربع بعد از آن، از آشامیدن نوشیدنیهای خیلی سرد باید خودداری نمود.
- در هنگام ورزش کردن در زمین یا سالن ها باید به موانع و خطرات توجه کنید.
- هنگام استفاده از ابزار و وسایل ورزشی نسبت به ضدعفونی و استفاده درست از آن اهتمام بورزید.
- ورزش و تمرینات را با توجه به فصل انجام دهید.
- از ورزش کردن در هوای آلوده خودداری کنید
- باید از کفش های مناسب ورزشی استفاده کنید.
- استفاده از بطری های یک بار مصرف برای نوشیدن آب.
- حتما محلول ضدعفونی کننده همراه داشته باشید.
- از رفتن به باشگاه های شلوغ خودداری کنید.
و اما هر ورزشکار موفقی به نقش سلامت روان خصوصا در ایام همه گیری ویروس کوید-۱۹ آگاه است و بایستی سرمایه گذاری روی سلامت روانی خود را برای ارتقاء عملکرد ورزشی سر لوحه کار خود قراردهد.
اگر سلامت روانی را به معنای احساس راحتی نسبت به خود و دیگران تعریف کنیم، معیارهای آن موفقیت، تعادل هیجانی، سازگاری با محیط، واقع بینی، احساس ارزشمندی و اجتماعی بودن خواهد بود، بنابراین ورزش با فعالسازی چنین معیارهایی نه تنها به بهداشت جسم بلکه به بهداشت روانی هم کمک میکند و همچنین اضطراب افراد با پرداختن به ورزش به میزان بسیار زیادی کاهش مییابد. اشاره به اینکه هر نوع ورزش میتواند در کاهش استرس و اضطراب مفید باشد، ورزش میتواند یکی از آرامش بخشترین فعالیتهایی باشد که به کاهش استرس کمک میکند. برای بدن و ذهن بسیار آرامش بخش است، تمرینات مغز را برای ترشح هورمونهای احساس خوب که به نام اندورفین شناخته میشوند، تحریک میکند و این شرایط استرس را کاهش داده (موجب کاهش ترشح هورمون کورتیزول می گردد) و موجب شکل گیری احساس خوب میشود.
دکتر تورج خدیری؛ پزشک ورزشی هیأت پزشکی ورزشی استان کرمانشاه
ارسال نظر